Nonstopfestivalen 2024
TUSEN TAKK!
Den 19. Nonstopfestivalen er historie med 28 forestillinger på 6 dager. Vi ønsker å rette en stor, dyp og ektefølt takk til alle artistene, danserne, skuespillerne og kunstnerne, kort sagt alle vi har fått lov til å presentere på scenen, for deres talent, energi, skapervilje og ikke minst ønske om å by vårt publikum gode opplevelser.
Takk til alle som har nedlagt en kjempejobb i og rundt scenehuset med all teknikken som faktisk kreves for at de på scenen skal få by på alle disse opplevelsene. Til våre samarbeidspartnere som House of Foundation, Arena, Moss Bibliotek, Emil Nicolaisens studio, Amfisenteret og ikke minst co-produsent Moss Kulturhus. Til våre støttespillere, Kulturrådet, Moss Kommune, Østfold Fylkeskommune og Moss Kulturhus. Til alle som har jobbet i og med festivalen, både profesjonelt og som frivillig.
Og sist, men ikke minst; tusen, tusen takk, kjære publikum. Det er for dere vi gjør dette, og i år har det vært flere festivalpassholdere enn noen gang. Det betyr at det har vært rimelig mange av dere som har gått fra hus til hus, at dere har hatt flere å dele opplevelsene med – og kanskje også fått nye bekjentskaper og venner.
Dere er et strålende publikum.
Vel møtt tilbake neste år!
Geir Meum Olsen
Festivalsjef
Onsdag 18.09 – premiere etter premiere
Festivalens første dag bød på en verdenspremiere, en norgespremiere og en urpremiere.
Peer Gynt
17:30 – Parkteatret
VERDENSPREMIERE
Åpningsforestillingen begynte allerede før publikum kom inn i salen. Ute på gaten hadde elever fra kulturskolen stilt opp for å lage liv. Sambaorkesteret startet ved Kirkeparken, spilte opp og danset og marsjerte de få metrene fra kirken til Parkteatret. Her underholdt de på utsiden mens folk ankom teatret. En veldig morsom og stemningsskapende opplevelse!
Forestillingen ble også en stor opplevelse på flere måter. Verdenskjente Peer Gynt tegnet i sand av den verdenskjente sandkunstneren Kseniya Simonova. Og musikken? Det kunne jo ikke være noen andre enn Edvard Grieg. Med tre verdensnavn på samme plakaten – hvem vet hvor denne ferden vil ende? Men vi vet at den begynte her!
Føkk alle
19:00 – Parkteatret
NORGESPREMIERE
Fra ord i sand, gikk ferden til en mye mer brutal virkelighet. Norgespremieren på Føkk alle med Anette Amelia Hoff Larsen i hovedrollen. Monologen er basert på unge, kvinnelige kriminelle, satt sammen til én karakter. Den er derfor helt sann, og dessverre skremmende aktuell. Derfor hadde vi også et såkalt ettersnakk med tidligere leder av B-gjengen, Abbas Ghulam, eller en i nettverket hans.
Forestillingen reiste ut på en lengre turné umiddelbart etter premieren – men det begynnte i Moss!
Kan du sette deg ned Gud, vi må snakke sammen
20:45 – Parkteatret
URPREMIERE
På åpningsdagen bød vi også på en urpremiere. «Kan du sette deg ned Gud, vi må snakke sammen», av og med Geir Meum Olsen. Planen var egentlig at Frank Kjosås skulle ha hovedrollen, men han fikk et par store filmroller. Det var da spørsmålet kom fra flere hold, hvorfor kunne ikke forfatteren gjøre dette selv? Det kunne han, og resultatet endte med stående applaus fra en fullsatt sal.
Torsdag 19.09 – med årets store snakkis
Denne dagen startet med Nina Westers sterke «Å leve videre», før publikum ble kjent med både en verdensmester og nye talenter.
Å leve videre
18:00
Vi fikk en mail fra Nina Wester, som er et stort navn i teaternorge for tiden. Hun skriver og regisserer en masse, og vi har inntrykk av at hun årlig er Hedda-nominert eller vinner. De hadde laget «Å leve videre», og lurte på om vi var interesserte. Selvfølgelig var vi det.
En ting er at den var årets store snakkis, men langt viktigere er det den tar opp. Hvordan leve videre etter Utøya, og hvor har det blitt av den store samtalen vi sa vi skulle ta etter 22. juli.
Vivat Messi
19:45 – Parkteatret
«Å leve videre» var sterk kost. Etter den trengte vi derfor noe helt annet. Noe vi kunne se på med andre øyne og sinn. Det var da «Vivat Messi» dukket opp. Her møttes freestyle fotballverdensmester Daniel Pražák og DJ og musiker badfocus på scenen og fortalte en historie om besluttsomhet, vilje og streben etter å følge en drøm.
Scenen er din
21:00 – House of Foundation
NYTT AV ÅRET
Så gjorde vi noe vi aldri før har gjort. Vi kalte det «Scenen er din». Det var en en åpen invitasjon til alle talenter der ute, unge som gamle, erfarne som ferske, som hadde noe de ønsket å presentere på en scene. Kall det gjerne teatrets svar på en viseklubb.
For publikum ble det en variert og spennende aften som bød på opptil flere overraskelser.
Fredag 20.09 – familie, samhold og samspill
For en fredag! Den ble både morsom, annerledes og fin.
Alt om min bestemor
18:00 – Parkteatret
KRITIKERROST
Fredagen åpnet med «Alt om min bestemor» av og med André Jerman, og med Are Kalvø på regi. Denne forestillingen har fått en helt enorm mottagelse. Den bestemoren det er snakk om ble faktisk 108 år og er blant annet mor til Mona Levin. Dermed er det vel rimelig opplagt at det er et temmelig innholdsrikt liv med stort spenn som Jerman presenterte her. Dette ble som forventet et høydepunkt!
Blodklubb
20:00 – House of Foundation
Vi fikk et tips fra et familiemedlem som hadde vært på en forestilling i Danmark, helt ulik noe annet hun hadde opplevd. Og de var norske de som presenterte det. Da hun beskrev forestillingen, så tenkte vi at dette måtte være Ferske Scener fra Tromsø. Det var det, og Blodklubb har vi gledet oss til helt siden de takket ja. For dette er annerledes, men det på en helt herlig måte.
Her fikk vi taler, øvelser, musikk av hardcore-bandet Ondt Blod, øl, kvakksalveri og høykultur i en fest som publikum garantert ikke vil glemme med det første.
Nattjazz med Simin Tander new quartet
20:45 – Parkteatret
I mange, mange år har festivalen hatt gleden av å samarbeid med Arena og Tor Sørby. Derfor var vi veldig glade for at de ville være med i år også, for Tor er ekstremt kunnskapsrik og kvalitetsbevisst. Det oppleves som en berikelse for både byen og festivalen når han til stadighet finner fram godbiter som treffer profilen Nonstop har.
Kontrasten fra Blodklubb tidligere på kvelden kunne kanskje ikke vært større, og det var deilig.
Lørdag 21.09 – det er bare å glede seg
Lørdagen ble i stor grad satt av til Fredrik Høyers mest ambisiøse prosjekt i håndplukkede omgivelser. Det angret vi ikke på.
Fredrik Høyer – Trilogien om vikarlæreren Kristian Hertervig
15:00 – Moss Bibliotek
16:45 – Emil Nicolaisens studio – NB! Få billetter
18:30 – 3. etg på Amfisenteret
Helt siden Fredrik Høyer gjestet Nonstop for første gang i 2018, har han liksom vært vår egen. At han er en av de mest talentfulle og produktive dramatikerne og scenepersonlighetene i Norge, gjør bare den følelsen bedre. Derfor var vi ikke sene da vi fikk høre at han skrev på en triologi. Den måtte vi ha.
At de tre delene ble presentert som et maraton, var bare en selvfølge. Når vi også gjorde det som et «stunt», vekk fra de tradisjonelle scenene, ble resultatet som håpet – at vi kom tettere enn noen gang på denne multikunstneren med det helt spesielle grepet på publikum.
Trilogiens tre deler ble fremført på tre svært ulike steder, alle valgt ut for å gi en ekstra dimensjon til innholdet. Fra silent disco på biblioteket, via en konsert i Emils studio til avslutningen i teaterform i et kontormiljø på Amfi (med en for anledningen lånt medskuespiller fra publikum). Dette var intenst, imponerende og kjempegøy!
Del 1: Skyene – Trilogien om vikarlæreren Kristian Hertervig
15:00 – Moss bibliotek
Del 2: Det lærte – Trilogien om vikarlæreren Kristian Hertervig
16:45 – Emils studio
FÅ BILLETTER
Del 3: Heltens reise – Trilogien om vikarlæreren Kristian Hertervig
18:15 – Amfi
Wilt & Shine
21:00 – Parkteatret
Nøtterøy kulturhus sendte oss en liten trailer og lurte på om vi ville være med på å hente hit denne karen. Først var vi usikre på om publikum faktisk orket mer på en allerede så innholdsrik lørdag, men etter å ha sett videoen, så var vi solgt!
Wilt & Shine ble en deilig kontrast – fra det imponerende tekstlige til det imponerende akrobatiske. Dette ble en solid avslutning på en dag som gjorde kraftig inntrykk!
Søndag 22.09 – bevegelse og trøst
Festivalens siste dag bød på lokale talenter, en verdenspremiere, Lars Saabye Christensen – og sau.
SAU
13:00 – Odeon kino Moss
Hva? Film på en teaterfestival? Jada! Vi inviterer til Mosse-premiere på dokumetarfilm-suksessen SAU. Møt regissøren av denne perlen, Rebekka Nystadbak, rett etter filmen når hun intervjues av Per-Olav Sørensen som årets spennende Stjernetreff!
Triple Bill
16:00 – Samfunnshuset
Vi har samarbeidet med Dansekunst i Østfold i mange år. Da de tok kontakt og spurte om de kunne få presentere Triple Bill, en triologi i Carl André Johanssons koreografi, så ville vi selvfølgelig det. Tematikken, bærekraft, er noe som opptar oss like mye som det gjør for mange.
Vi har også gjennom noen år bygd opp et publikum for dans. Noe av tanken bak det er å bidra til at det lokale og regionale skal få blomstre.
Mission Intuition
18:00 – Parkteatret
VERDENSPREMIERE
Så har vi faktisk en verdenspremiere til. Gosia Mielech og Mission Intiution. Gosia har gjestet festivalen flere ganger, og det til tross for at hun har hele verden som arbeidsplass. Sist vi snakket med henne var på Teams fra Sidney. Når vi sier det så er det ikke for å skryte, men for å forhåpentligvis gi et inntrykk av hvor stor hun faktisk er.
Det er en opplevelse å se henne, hver eneste gang, og man føler seg alltid litt rikere etterpå.
Gi meg en trøst – Nordic voices og Lars Saabye Christensen
20:00 – Moss kirke
Da Tor Sørby fra Arena ringte og spurte om vi trodde «Gi meg en trøst» kunne passe til festivalen, så var det ikke vanskelig å si ja. Vi har hatt gleden av å samarbeide med mesteren Saabye Christensen flere ganger. Å da få lov til å være med på å presentere ham i et uttrykk som dette – selvfølgelig ville vi det.
Her var det mange strenger som spilte på lag og sammen, og på en eller annen finurlig måte føltes det veldig riktig at nettopp denne opptredenen avsluttet årets festival!